2019-06-13 07:15Pressmeddelande

Yasuragi dubblar kapaciteten i sin solcellsanläggning

Solceller på taket av det japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi i Stockholm.
Solar panels on the roof of the Japanese Spa- and Conference hotel Yasuragi in Stockholm, SwedenYasuragi utökar sin solcellsanläggning, från 61 kW till nu totalt 129 kW. Årligen förväntas anläggningen producera ca 119 MWh grön solel, vilket motsvarar 24 villors årsförbrukning av el. Solcellerna beräknas spara 9 ton CO2 årligen.

Det japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi på Hasseludden i Nacka dubblar kapaciteten i sin solcellsanläggning. Ett led i att vara en fortsatt fossilbränslefri anläggning.

Det är det svenska solcellsföretaget Eneo Solutions AB som under våren utökat solcellsanläggningen, från 61 kW till nu totalt 129 kW. Årligen förväntas anläggningen producera ca 119 MWh grön solel, vilket motsvarar 24 villors årsförbrukning av el, 20 miljoner fullt laddade iPhones eller 1 500 laddningar av en Tesla-bil. Den gröna elen från solcellerna används direkt i fastighetens verksamhet. Årligen beräknas solcellerna spara 9 ton CO2.

Yasuragi har fortsatt höga hållbarhetsambitioner och utökningen av solcellsanläggningen är ett steg i det kontinuerliga arbetet med att minska verksamhetens miljöpåverkan. Detta innebär att Yasuragi får en än större del av sitt elbehov försörjt med grön, lokalproducerad el till en förutsägbar kostnad.

-För Yasuragi har det varit en självklarhet att installera solceller på taken. Tack vare en god relation med vår fastighetsägare som förstår vikten av fastigheter som har höga miljövärden fick vi gehör för våra önskemål. Vi såg tidigt fördelarna att en leverantör äger, driftar och förvaltar berättar Madeleine Andersson, ansvarig för fastighetsfrågor på Yasuragi

Yasuragi drivs helt fritt från fossila bränslen. För driften används bergvärme, lokalproducerad biodiesel och en liten del inköpt el som kommer från vind och vatten samt nu även solenergi. Affärsmodellen att leverera solceller som en tjänst har sitt ursprung på den amerikanska marknaden, där bolag som SolarCity har klätt 100 000-tals hustak med solceller och hjälpt kunder att ta kontroll över sina energikostnader. Nu börjar modellen också växa på flera håll i Europa och intresset är stort bland svenska företag.

-Vi tar nu ytterligare ett viktigt steg framåt på vår hållbarhetsresa, i en tid när miljödebatten äntligen ligger högre upp på allas agendor. Att konstant ställa om, agera, utveckla och belysa hållbarhetsfrågor är en del av det vårt företags DNA sedan många år tillbaka.  Att vi nu utvecklar samarbetet med Eneo känns fantastiskt och planer för nästa steg har redan påbörjats internt. Det finns mycket mer att göra i energifrågan och vi ser fram emot att ta ledartröjan i detta arbete, säger Per Keller, vd på Yasuragi

Med Eneos lösning får Yasuragi solel som en enkel tjänst med förutsägbar månadskostnad istället för att själva behöva investera tid och resurser i att bygga och äga systemet. Eneos anläggning kommer att leverera ca 119 MWh helt förnybar solel om året till Yasuragi.

-Vi är glada och stolta att återigen få chansen att jobba tillsammans med Yasuragi - ett hotell med omfattande hållbarhetsambitioner. Det är roligt att se ytterligare exempel på hur Nordic Choice hotell använder solceller som ett verktyg för att skapa uppmärksamhet och dialog kring miljöfrågor säger Eric van Alphem, Kundansvarig Specialist, Eneo Solutions.

Yasuragi ingår i Nordic Choice Hotels som nyligen fick Solenergiprisets hedersomnämnade av branschorganisationen Svensk Solenergi. För att få utmärkelsen ska en person eller organisation ha gett ett väsentligt bidrag till utveckling och/eller införande av solenergi. Nordic Choice Hotels har genom solceller minskat sitt klimatfotspår och med sin enkla men effektiva kommunikation också positionerat sig inom hållbarhetsfrågor och spridit viktig kunskap. Yasuragi är nu det hotell i Stockholm som har den största solcellsanläggningen.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande aktiviteter. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt tre restauranger där hälsosam mat influerad av de japanska köken serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och den ursprungliga byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima. Läs mer på www.yasuragi.se


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand