2020-06-30 09:32Pressmeddelande

Vad har Zenmind och japanska blomsterarrangemang gemensamt?

Yasuragi, det japanska spahotellet Yasuragi, bara 20 minuter från Stockholm city, erbjuder denna sommar ett utbud av olika föreläsningar och workshops med syfte att ge sina gäster en möjlighet till djup avslappning och ökad medvetenhet. Något som kan ske på olika sätt. Så vad har zenbuddhism och konsten att arrangera blommor, Ikebana, gemensamt?

I utövandet av ikebana finns en stor portion av meditation. Arbetet med arrangemanget sker under tystnad och ikebana förknippas med andligt lugn, med årstiderna och med det levandes förgänglighet. Den närvaro och medvetenhet som zentraditionen vilar på återfinns även i denna konstform.

Den 10 juli erbjuder Yasuragi en föreläsning om Zenmind. Vad kan vi västerlänningar lära av det zenbuddhistiska förhållningsättet till oss själva och andra?

Zenmind är vår naturliga inre förmåga till närvaro, helt utan ansträngning. Vårt sanna jag. Ett ”jag” som är tillfreds och känner en förnöjsam tillfredställelse av att bara finnas till, utan några yttre betingelser. Med förnöjsamheten kommer kreativitet, medkänsla och omtanke för andra i vår vardag. I detta tillstånd har vi roligt tillsammans oavsett var vi råkar befinna oss i livet och även i våra mörka stunder kan vi hitta något inom oss som får oss att utvecklas. Livet blir då intressant att leva och vi vänder naturligt blicken inåt istället för att hitta yttre förklaringar i omgivningen till vårt sinnestillstånd. Vi upplever en naturlig inre reflektion.

Föreläsare är Håkan Friedel som har praktiserat meditation i drygt fyrtio år och bodde på ett zentempel i Japan i tre år som zenmästarens närmste lärjunge. Han har lång erfarenhet att av guida företagsledare och chefer samt var med som mental coach när bandylandslaget vann VM. Håkan har även en fil. kand. från Kulturvetarlinjen Stockholms Universitet med inriktning på religionshistoria och japansk buddhism som huvudämne.

TID: fredag 10/7 kl. 17.00-18.00
PRIS: 200 kr per person

Den 11 juli hålls två workshops i Ikebana, den japanska konsten att arrangera blommor.

Ikebana är dock så mycket mer än att bara placera blommorna i en viss kompostion. Det är även det en övning i att förhålla sig till tingen och sig själv. Här får du bekanta dig med japansk estetik genom oväntade färgkombinationer, rena linjer och samspelet mellan vas, blommor, blad och stjälkar. Ikebana är meditation i rörelse – när du gör ett ikebana-arrangemang kan du även meditera. I denna workshop får du lära dig Hana-kubari; ett arrangemang utan den traditionella kenzan. 

Kursledare är Judit Katkits, mångårig diplomerad lärare i Ichiyo-skolan.

TID: lördag 11/7 kl. 16:00- 17:20 och 17:40-19:00
PRIS: 550 kr per person (Blommor ingår i kursavgiften.)

Bokas i samband med vistelse på Yasuragi

BOKNING GÖRS VIA www.yasuragi.se


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande aktiviteter. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt tre restauranger där hälsosam mat influerad av de japanska köken serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och den ursprungliga byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima. Läs mer på www.yasuragi.se


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand