2019-10-07 07:35Pressmeddelande

Hur vi kan dra lärdom av den japanska badtraditionen i våra moderna liv? Yasuragi och japanska ambassaden bjöd in till föreläsning.

Mrs Noriko Seino, Waka Omi at Seikokan Onsen Ryokan in Japan, visiting Yasuragi.Mrs Noriko Seino, Waka Omi at Seikokan Onsen Ryokan in Japan, visiting Yasuragi.

För att sprida kunskapen om den traditionella japanska badkulturen i Europa har det japanska utrikesdepartementet skickat ut en expert på turné. Ett av stoppen är Stockholm och platsen för föreläsningen är naturligt nog det svensk-japanska badhotellet Yasuragi.

I samarbete med japanska ambassaden i Sverige bjöd Yasuragi under lördagen den 5 oktober till en öppen föreläsning om den traditionella japanska onsen-kulturen och dess positiva effekter på hälsan och välbefinnandet.

Japanska ambassaden i Sverige har tillsammans med Yasuragi riktat ytterligare fokus mot den japanska badhuskulturen och hur vi svenskar kan influeras och dra lärdom av den. Yasuragis nytillträdde vd, Per Keller, och den japanska ambassadören i Sverige Mr Shigeyuki Hiroki stod värdar för en sammankomst där Yasuragi gästades av japanskan Mrs Noriko Seino som är expert på den månghundraåriga traditionen av japanska onsen innehållande bad, reningsritual och tvagning. Mrs Noriko Seino är Waka Okami, dvs junior värdhusvärdinna, på Seikokan Ryokan Onsen grundat redan år 1707. Hon är även medlem i HITOU, Japan Association of Secluded Hot Spring Inns, som etablerades 1975 för att bevara och värna den traditionella japanska värdshuskulturen med varma källor i den ursprungliga naturen.

-Vi är oerhört stolta över att vara platsen där en så viktig del av japanska kulturen ska förmedlas till västvärlden. Yasuragi har en stark anknytning till Japan och ett av våra viktigaste uppdrag är att hjälpa människor i den här delen av världen att få uppleva den avkoppling och sinnesro som japanska bad kan erbjuda. Det har även varit oerhört lärorikt för vår personal att få ta del av Mrs Seinos kunskaper särskilt som vi står inför att vara hemvist för Olympic Camp i november, där de olympier som förväntas åka till OS i Tokyo 2020 tillsammans med Svenska Olympiska Kommitèen kommer att gästa Yasuragi under några dagar, säger Per Keller, vd för Yasuragi

Även Yasuragis medarbetare fick ta del av Mrs Noriko Seinos kunskap om det japanska värdskapet, japanska bad och människans längtan efter det äkta och naturliga som japanska onsen kan erbjuda. Under Mrs Seinos undervisning fick personalen på Yasuragi ta del av allt från praktiska tips i hur man klär män respektive kvinnor i den bomullsrock, yukata, som man bär på ett onsen likväl som vid ett besök på Yasuragi, men även insikt om hur många olika sorters onsen, varma källor det finns i Japan. Olika typer avgörs av bland annat faktorer som halt av och sammansättning av olika mineraler samt varierande temperaturer. I Japan finns även olika inriktningar på onsen, dels de som är lite mer för social samvaro och prat och de som syftar till total avkoppling och tyst kontemplation.

Det fördes även samtal om det så viktiga budskapet i omotenashi, det japanska värdskapet, som handlar om att ge från sitt hjärta till gästen och ställa sig i den andres skor för att verkligen få gästen att känna sig väl omhändertagen. Mrs Seino underströk att det finns många olika sätt att visa omotenashi. Alla behöver hitta sitt sätt att göra det på, men i grunden handlar det om att släppa taget om sitt eget ego och osjälviskt göra för andra.

-Det är en stor ära att få dela kunskapen om våra japanska onsen till så många runt om i Europa. Att dessutom få göra det här på Yasuragi är extra roligt. En plats som lyckats väl med att skapa ett japanskt koncept, utan att tappa kopplingen till samtiden och den egna kulturen, kommenterar Mrs Noriko Seino.

Genom åren har personalen på Yasuragi varit på flera inspirationsresor till Japan och relationen med den japanska ambassaden i Sverige är mycket god. Yasuragis koncept med japanskt bad inspirerat av japanska Ryokan och Onsen invigdes 1997 och hela badanläggningen genomgick en omfattande ombyggnation som stod klar i fjol.

 


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande aktiviteter. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt tre restauranger där hälsosam mat influerad av de japanska köken serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och den ursprungliga byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima. Läs mer på www.yasuragi.se


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand