2015-10-13 09:20Pressmeddelande

​Yasuragi satsar på egen lokaltillverkad solel

null

Det japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi på Hasseludden i Nacka har tecknat avtal om leasing av solceller på fastighetens eget tak, vilket är ett led i att vara en fortsatt fossilbränslefri anläggning.

Det är det svenska solcellsföretaget Eneo Solutions AB som under sommaren har byggt en solcellsanläggning om ca 60 kW på taket. Den gröna elen från solcellerna kommer att användas direkt i fastighetens verksamhet. Installationen blir den största solcellsanläggningen på ett spa i Sverige.

Yasuragi har högt ställda hållbarhetsambitioner och solcellsanläggningen är ytterligare ett steg i det kontinuerliga arbetet med att minska verksamhetens miljöpåverkan. Detta innebär att Yasuragi får en del av sitt elbehov försörjt med grön, lokalproducerad el till en förutsägbar kostnad.

-Vårt hållbarhetsarbete omfattar allt från ekologi och ekonomi till sociala förhållanden och ledarskap. När det gäller ekologi är det oerhört viktigt att kontinuerligt reducera vår energiförbrukning och att satsa på förnybara energikällor. Det bidrag av solenergi vi nu får är ytterligare ett steg i rätt riktning, säger Sunniva Fallan Röd, VD för Yasuragi.

Yasuragi drivs helt fritt från fossila bränslen. För driften används bergvärme, lokalproducerad biodiesel och en liten del inköpt el som kommer från vind och vatten samt nu även solenergi. Affärsmodellen att leverera solceller som en tjänst har sitt ursprung på den amerikanska marknaden, där bolag som SolarCity har klätt 100 000-tals hustak med solceller och hjälpt kunder att ta kontroll över sina energikostnader. Nu börjar modellen också växa på flera håll i Europa och intresset är stort bland svenska fastighetsägare och stora hyresgäster.

Med Eneos lösning får Yasuragi solel som en enkel tjänst med förutsägbar månadskostnad istället för att själva behöva investera tid och resurser i att bygga och äga systemet. Eneos anläggning kommer att leverera ca 60 MWh helt förnybar solel om året till Yasuragi. Det motsvarar tillräckligt med el per år för att ladda en normal smartphone ca 6 miljoner gånger eller den ungefärliga energiåtgången för 50 normalstora tvårumslägenheter på ett år.

-Yasuragi är en ideal partner för oss. Det är en kund med omfattande hållbarhetsambitioner som vill kunna visa sina gäster att de satsar holistiskt. Dessutom är Yasuragi en plats som nästan varenda stockholmare känner till och har ett positivt intryck av. Vi ser särskilt fram emot att arbeta med Yasuragi kring hur kommunikationen av solcellerna ska bli en integrerad del av verksamheten, säger Wilhelm Löwenhielm, VD Eneo Solutions.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sunniva Fallan Röd, VD Yasuragi
sunniva.fallan.rod@yasuragi.se, Tel: 08-747 62 99

Harald Överholm, Grundare & Ordförande Eneo
harald@eneosolutions.se, Tel: 070-4198691

_________________________


Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar.

Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 24 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen omsätter ca 197 Mkr och drivs av Nordic Choice Hotels AS. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi  öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand