2014-09-30 11:41Pressmeddelande

Yasuragi klarar Svanens nya tuffa miljökrav

null

Den japanska spa- och konferensanläggningen Yasuragi har nu godkänts för de nya tuffa kraven för Svanencertifiering. Yasuragi har varit ett Svanen-märkt hotell sedan 2010 och arbetar kontinuerligt med att minska den negativa påverkan på miljön. I november 2013 publicerade Svanens miljömärkning nya och tuffare kriterier för hotell, konferens och restaurang. Nytt med Svanens kriterier är att alla fyra delarna slås samman och miljömärks som en enhet.

De nya kriterierna är skärpta på flera olika plan. En stor del av förändringarna ligger inom energiområdet. Även när det gäller bland annat mat, dryck och kemikalier är kraven hårdare i den nya versionen av Svanen.

-Vi eftersträvar att leva hållbart varje dag, i varje beslut. Vårt hållbarhetskoncept Feel good Do good utgör riktlinjerna för detta. Svanen är vår externa sparringpartner, som inspirerar och utmanar oss. Att klara Svanens nya krav är ett bevis på att vi gör rätt i vardagen, vi bär Svanenloggan med stolthet på Yasuragi berättar Anna Spjuth, VD på Yasuragi.

Yasuragi arbetar med hållbarhet ur ett brett perspektiv under ledning av hållbarhetsansvariga Caroline Strindmar. På Yasuragi tar man miljöpåverkan på allvar och arbetar med allt från inköp till anläggningens totala resursanvändning. I nuläget är t ex hela anläggningens energiförbrukning fossilbränslefri där bergvärmeanläggningen och biodieselpannan täcker 40 % av elförbrukningen.

-Svanen hjälper oss att konkretisera och dokumentera vårt miljöarbete, vilket är förutsättningen för att minska vår miljöpåverkan. Certifieringen är en kvalitetsstämpel på att vi är aktiva i miljö- och hållbarhetsfrågor och att vi klarar de nya, tuffare kraven är ett bevis för oss att våra dagliga insatser gör skillnad. Det är inte lätta krav så vi är väldigt stolta över vårt Svanenmärke!” kommenterar Caroline Strindmar.

Läs gärna mer om hållbarhetsarbetet på Yasuragi: www.yasuragi.se/hallbarhet

Mer om miljövinsterna med den nya Svanen-märkningen-
Renare mark och vatten:
Minst 90 % av kemikalierna för disk och tvätt och 80 % av
städkemikalierna måste vara miljömärkta. Minst 50 % av trycksakerna ska komma från ett Svanenmärkt tryckeri.

Minskad klimatbelastning:
Nytt energiverktyg för beräkning av energianvändning,energieffektivisering gynnas. Gränsvärde för energianvändning skärps och låga utsläpp av koldioxid premieras. Mätning av organiskt matavfall för att motverka matsvinn premieras. Tvätt är en stor energislukare och Svanenmärkta tvätterier gynnas.

Ökad biologisk mångfald:
Höjd andel ekologiska livsmedel/dryck och skärpta krav på fisk och
skaldjur, dels för rödlistad fisk som är med på nationella artdatabankens lista, dels

_________________________


Yasuragi Hasseludden erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar.


Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 24 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen omsätter ca 175 Mkr och drivs av Nordic Choice Hotels AS. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi Hasseludden öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand