2015-09-07 09:15Pressmeddelande

Yasuragi blir första hotellet med MSC- och ASC-märkning av fisk på menyerna

null

Hotellkedjan Nordic Choice Hotels vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt odlad fisk. Därför startar man en process med spårbarhetscertifiering för att kunna servera fisk med märkningen MSC och ASC. Nordic Choice blir därmed den första hotellkedjan i Skandinavien med denna miljömärkning och först ut blir det japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi.

- Om vi överhuvudtaget ska kunna servera fisk i framtiden så måste fiskeindustrin, leverantörer och konsumenter ta sitt ansvar. Det här är ett sätt att bibehålla ett hållbart fiske. Därför blir detta ett självklart steg i rätt riktning, säger Daniel Pettersson, Food- and Beverage Manager, Yasuragi.

För hotellgästerna betyder detta rent konkret att de kommer att kunna se på menyn att fisken de beställer är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt.

- Märkningen innebär att vi på ett enkelt sätt synliggör för våra gäster att vi serverar fisk som vi vet exakt var den kommer ifrån och att den har fångats eller odlats med omtanke om miljön. Att den blå och den turkosa fiskmärkningen är vanlig i bl.a. frysdisken i matvaruhandeln underlättar förstås också i kommunikationen. Många gäster vet vad den innebär, säger Caroline Strindmar, Hållbarhetsansvarig på Yasuragi.

MSC - Marine Stewardship Council, driver ett globalt certifierings- och miljömärkningsprogram för ett hållbart fiske. Programmet utgår ifrån en forskningsbaserad standard som används för att avgöra om ett fiske är hållbart och ansvarsfullt förvaltat.

ASC - Aquaculture Stewardship Council, är en global märkning för odlad fisk- och skaldjur. ASC ställer bland annat krav på arbetsförhållanden, ansvarsfullt användande av foderfisk och begränsningar av övergödande näringsämnen.

- Nordic Choice Hotels är en av Skandinaviens största hotellkedjor. I och med det har vi också möjlighet att vara en kraft som kan bidra till en positiv samhällsutveckling. Mat har stora konsekvenser för miljön och klimatet, därför är det viktigt för oss att så långt det är möjligt servera mat som är hälsosam och som produceras på ett hållbart sätt, säger Cathrine Delhi, Hållbarhetschef, Nordic Choice Hotels.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Caroline Strindmar, Hållbarhetsansvarig Yasuragi
caroline.strindmar@yasuragi.se Tel: + 46 72 51 33 807

Cathrine Dehli, Hållbarhetschef, Nordic Choice Hotels
cathrine.dehli@choice.no Tel: + 47 934 10 762

FOR ENGLISH see attached document below

_________________________


Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar.

Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 24 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen omsätter ca 197 Mkr och drivs av Nordic Choice Hotels AS. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi  öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand