2023-05-05 06:35Pressmeddelande

Japanska snöapor på Yasuragi -en utställning om människans förhållande till naturen.

Svartvitt foto av japansk snöapa, makak, som badar i en varm källa i Naganos berg i Japan.Japansk makak som badar i varma källor i Nagonos berg, Japan.

Nu invigs en ny fotoutställning av Juliana Wolf Garcindo på Yasuragi.

I sin resa att förstå och omfamna den föränderliga naturen av den mänskliga upplevelsen, presenterar den brasiliansk-svenska fotografen Juliana Wolf Garcindo oss med en visuell och filosofisk reflektion av sina observationer av naturen. Genom att iaktta snöaporna i Naganos berg i Japan bjuder hon in oss att delta i ögonblick av dessa varelsers dagliga vanor som likaväl hade kunnat vara våra egna -som att njuta av bad i varma källor. Vad kan vi lära oss från våra närmsta släktingar när det gäller mindfulness och den IYASHI en upplevelse av att bada i varma källor kan ge oss?

IYASHI är ett japanskt ord som kan översättas till "läkning", ”lindring”, ”läkande beröring” eller "terapi" och har varit väldigt populärt i en mängd japanska produkter de senaste åren. Det beskriver en känsla av att bli lugnad eller tröstad eller en process av helande och återhämtning från stress, smärta eller sjukdom. IYASHI kan också användas för att beskriva olika terapeutiska tekniker och metoder som syftar till att främja hälsa och välbefinnande, såsom massage, akupunktur och meditation, men kan även innefatta ett rogivande cafébesök eller en promenad i solen. Naturen har samma läkande och lugnande effekt på det mänskliga psyket och kroppen. IYASHI används ofta för att beskriva metoder eller miljöer som främjar avslappning, lugn och en känsla av välbefinnande.

Juliana är född och uppväxt i Curitiba, en av de största centren för japansk kultur i Brasilien, vilket haft en stor påverkan på hennes kärlek till den japanska kulturen. Första gången hon var i Japan var som utbytesstudent genom sitt universitet när hon var 19 år och hennes senaste besök var ett två månaders vistelse i Fujiyoshida, från vilken hon nyligen återvänt. Juliana har haft en kamera i handen i över trettio år och säger själv att den har blivit en del av vem hon är. Ett extra språk när orden inte räcker till. Förutom att arbeta som professionell fotograf och skriva sin Mastersavhandling i Filosofi/Estetik vid Uppsala Universitet, är hon också föreläsare om fotografi och fotofilosofi samt fotolärare på bl a Fotografiska.

I sitt sökande efter att förstå världen genom fotografi har hon fått många insikter som hon önskar att dela med oss genom sina texter och sina bilder.

Utställningen med snöaporna, som hänger till den 31 augusti, är den första i en serie av tre som alla, men på olika sätt berör vad det är att vara människa i relation till naturen. 


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande aktiviteter. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt tre restauranger där hälsosam mat influerad av de japanska köken serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och den ursprungliga byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima. Läs mer på www.yasuragi.se


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand