2015-10-05 11:07Pressmeddelande

ABBA The Museum visar specialutställningen ”ABBA i Japan - Den sista turnén” på Yasuragi

null

ABBA The Museum och det japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi inleder ett samarbete och presenterar en specialutställning om ABBAs sista turné i Japan. Utställningen är baserad på boken ABBA The Backstage Stories av Ingmarie Halling. Här visas även scenkläder av ABBAs egen kostymdesigner Owe Sandström. På utställningen premiärvisas även helt nytagna bilder av ABBA The Museum. Den prisbelönte fotografen Mattias Edwall låter sin blick och kamera berätta om museet och ger oss sin version av historien om ABBA.

ABBA genomförde sin sista turné i Japan 1980 och gav där sin sista konsert inför betalande publik på Budokan i Tokyo. Ingen visste då att några år senare skulle den världsberömda popgruppen ta en paus – för att aldrig någonsin mer uppträda tillsammans. För det japanska folket blev det en oförglömlig upplevelse med de efterlängtade konserterna som hade påannonserats redan 1978 under promotion-resan till Tokyo. Ingmarie Halling, idag museichef på ABBA The Museum, deltog på turnén året efter och berättar i utställningen om sin upplevelse som kostymansvarig åt de stora popstjärnorna.

-Jag har väldigt speciella minnen från Japan-turnén; den respektfulla publiken, maten, kulturen, kontrasterna av ett land som är både teknikpionjär och bevarare av urgamla seder. Mitt och Fridas besök på ett äkta japanskt badhus kommer jag aldrig att glömma. Att ABBA har en speciell relation till Japan och vice versa, det råder det inga tvivel om, säger Ingmarie Halling, Museichef, ABBA The Museum.

Yasuragi har sedan det öppnade 1997 haft som ett av sina mål att lyfta japansk kultur och visa på kopplingen mellan det japanska och det svenska. I sitt Galleri visar man ofta utställningar som har en koppling till Japan, men det kan även vara teman som på andra sätt anknyter till verksamheten.

-Det här är ett unikt samarbete mellan två av Stockholms starkaste varumärken. Att inom besöksnäringen kunna samverka och stärka Stockholm som destination är oerhört roligt. Historien om ABBAs relation till Japan och japanernas hyllning till gruppen är värd att berättas och att göra det i vår japanska miljö förstärker detta ytterligare. Våra gäster kommer att få en ny inblick i den del av vårt kulturarv som ABBA utgör, kommenterar Florence Cardell, Marknads- och försäljningschef på Yasuragi.

I samband med detta presenteras även helt nytagna fotografier av ABBA The Museum, signerat Mattias Edwall under rubriken ABBA The Museum + Mattias Edwall = sant!
Ingmarie Halling kommenterar: ”Mattias har med sin blick och kamera skapat sina bilder av vårt museum. Vi är så stolta över att få visa dessa bilder för första gången på Yasuragi. Blicken, närvaron och noggrannheten är Mattias signum, det känns som att han ser sånt som vi andra inte ser men lär oss att se.”

En exklusiv kollektion av olika produkter framtagen tillsammans med ABBA:s kostymdesigner Owe Sandström och med inspiration från ABBA-kimonon, lanseras den 6 oktober. Kollektionen säljs på Yasuragi och på ABBA The Museum.

Vernissage hålls den 6 oktober 2015 där utställningen invigs av Japans ambassadör
H.E. Mr. Seiji Morimoto. Utställningen kan ses på Yasuragi i Saltsjö-Boo fram till 15 april 2016.
Fri entré.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Kersti Olophsdotter, presskontakt Yasuragi 
kersti.olophsdotter@yasuragi.se Tel: 072-233 05 28

Catarina Falkenhav, Sales & Marketing Director, ABBA The Museum 
catarina@abbathemusem.com Tel: 0733-603 117

_________________________


Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar.

Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 24 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen omsätter ca 197 Mkr och drivs av Nordic Choice Hotels AS. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi  öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand