2016-09-20 15:02NYHETER

Yasuragi tar naturen till hjälp för att minska stress

null

De flesta företag vill ha kreativa och effektiva medarbetare. Tillstånd som är oerhört viktiga för ett företags utveckling och ibland överlevnad. Att våga tänka nytt, att lösa gamla problem, att skapa arbetsglädje och delaktighet handlar ibland om att komma ur gamla invanda mönster och minska den dagliga stressen.

På den japanska mötesanläggningen Yasuragi i Nacka, finns många möjligheter att ge bra förutsättningar för att bryta negativa vanor och bli mer medveten om vad som är hållbart i längden. På Yasuragi förespråkar man att oavsett typ av möte så har man mycket att vinna på att lägga in väl avvägda pauser för att deltagarna ska orka vara närvarande och bli mer kreativa.

Idéer kläcks oavsett om vi är i vår lugna trygga del av nervsystemet, det parasympatiska eller det sympatiska, där vi handlar utifrån direkt överlevnad. Det är dock så att de långsiktiga och mest banbrytande lösningarna oftast skapas via det parasympatiska nervsystemet. Båda de här systemen är autonoma, icke viljestyrda. Vi kan dock påverka oss själva genom att aktivt lugna ned vårt nervsystem. Att ta medvetna djupa andetag är ett sätt att aktivera vårt lugn- och ro system. Att meditera likaså, här aktiverar vi vår pannlob, den del av hjärnan där vi ser tillvaron lite mer rationellt, inte så känslomässigt, här fattar vi de långsiktiga besluten.

-Ett stressat nervsystem agerar ofta kortsiktigt och har svårt att få en bild av vad som är hållbart i längden. De företag som kommer till oss och börjar mötesdagen med att bada i de varma källorna har förstått denna mekanik. Varmt vatten liksom beröring i form av t ex massage reducerar våra stresshormoner och hormonet oxytocin utsöndras. Ett hormon man även har sett ökar vår vilja till kontakt och samarbete med andra kommenterar Florence Cardell, Marknads- och försäljningschef på Yasuragi.

Nu tar Yasuragi även hjälp av naturens välgörande inverkan på vårt nervsystem. Inom en snar framtid kommer man att lansera något som kallas för Skogs-bad.

I Japan heter det Shinrin-yoku, ”ta in skogens atmosfär” eller ”skogsbad”. Forskning har visat på de välgörande effekterna av att vistas i skogen. Blodtrycket sjunker, stresshormoner reduceras, fördjupad sömn, bättre koncentrationsförmåga och ökat immunförsvar är bara några av de fördelar en skogspromenad ger. Det är framför allt forskare i Japan och Sydkorea som forskat på effekterna av att vistas under skogen tak. Dock handlar detta om mer än att bara promenera i naturen. Det handlar om att på ett mycket närvarande sätt använda alla sina sinnen och låta sig omslutas, eller "bada", i de sinnesintryck och det lugn som naturen erbjuder oss. Med hjälp av specifika övningar i naturen kan man förstärka dessa effekter.

-Yasuragi vill uppmuntra företag att ta in en paus som stärker individen och gruppen under sin mötesdag. Mötet kommer att bli mer effektivt och medarbetare eller kunder kommer att få en högre grad av fysiskt och mentalt välbefinnande – och om en mår bra mår flera bra. Det sprider sig som ringar på vattnet. På japanska betyder Yasuragi, en utandning - den sköna känsla av total avslappning du får när du sakta sjunker ned i en varm källa och bara andas ut. Det är Yasuragi – en möjlighet att bli sig själv igen, men också att se världen mer klart avslutar Florence.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand