2017-07-19 08:50Bloggpost

LUGN- OCH RO SKOLAN: Ta in det goda! 4 steg till att koppla om hjärnan.

null

Här får du tips hur du kan aktivera ditt trygghetssystem och fatta klokare och mer långsiktiga beslut. En rädslostyrd hjärna är varken lika effektiv eller smart som en som lärt sig utgå från sitt parasympatiska system. 

Numera vet vi att vår hjärna är plastisk, vilket betyder att vi på olika sätt kan omforma och få den att förändras. Det vi fokuserar på växer alltså rent bokstavligt. Den äldre delen av vår hjärna är predisponerad för att vi ska se faror i syfte att undvika dem och överleva rent fysiskt. Dessa strukturer aktiveras fortfarande väldigt lätt, trots vår relativt trygga tillvaro. Men med hjälp av olika övningar kan man koppla om hjärnan och få de strukturer som får oss att känna oss trygga, samarbeta och må bra tillsammans att växa. All mental aktivitet stöds av strukturer i hjärnan och därför kan vi utveckla nervbanor som ger oss mer styrka. Hjärnan registrerar negativa upplevelser omedelbart, medan positiva behöver 5-20 sekunder för att registreras i vårt emotionella minne.

Utifrån detta har det utvecklats en enkel metod där vi kan få de goda erfarenheterna och trygga känslorna att kodas in i de neurologiska strukturerna och lagras i långtidsminnet. Det handlar om att vi behöver uppehålla oss vid och dröja kvar i det vi upplever som positivt.

FYRA STEG TILL ATT KOPPLA OM HJÄRNAN

1. UPPLEV DE POSITIVA STUNDERNA

Låt härliga händelser bli positiva upplevelser. När du får en positiv upplevelse, se till att lägga märke till den. Det kan vara allt från att höra en skön låt på radion, vara klar med disken till att känna din egen inneboende godhet. Var avslappnad och accepterande.

2. UPPSKATTA DET SOM KÄNNS BRA

Ge dig tid att verkligen uppskatta det positiva du är med om och låt upplevelsen sjunka in och fördjupas i ditt medvetande. Håll kvar fokus på det som känns bra, utan att genast hoppa in i nästa ögonblick. Känn hur det känns med alla sinnen.

3. DRÖJ KVAR I UPPLEVELSEN

Fortsätt förstärka den positiva upplevelsen. Dröj kvar i den tillräckligt länge för att koppla om spåren i hjärnan,
10- 20 sekunder. Det är som om du badar i känslan av det positiva du just nu upplever. Låt upplevelsen sjunka in i ditt känslominne.

4. NEUTRALISERA DET NEGATIVA

Som en bonus kan du låta den positiva upplevelsen länkas till något som är eller har varit svårt eller smärtsamt. På så sätt kan du neutralisera det negativa och på sikt ersätta jobbiga minnen med positiva känslor.

Med tiden kommer din hjärna att strukturera om sig. Du får bättre motståndskraft, en mer utvecklad självmedkänsla och du ökar hjärnans förmåga att lagra positiva erfarenheter.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand