2017-07-04 09:04Bloggpost

LUGN- OCH RO SKOLAN: Minska din stress med hjälp av naturen

null

I Japan heter det Shinrin-yoku, ”ta in skogens atmosfär” eller ”skogsbad”. Forskning har visat på de välgörande effekterna av att vistas i skogen. Blodtrycket sjunker, stresshormoner reduceras, fördjupad sömn, bättre koncentrationsförmåga och ökat immunförsvar är bara några av de fördelar en skogspromenad ger. Det är framför allt forskare i Japan och Sydkorea som forskat på effekterna av att vistas under skogen tak. I Sverige finns 29 nationalparker och över 4000 naturreservat. Så ut och sök upp en skog i närheten av dig!

TIPS FÖR DITT SKOGSBAD

1. SKAKA AV DIG STRESSEN

Innan du börjar din långsamma skogspromenad, försök att hitta ett sätt att skaka av dig eventuell stress och tankar på sådant som inte hör till stunden. Ta några djupa medvetna andetag och känn att du landar här och nu. Ett annat tips är att bokstavligt skaka på kroppen. Det är vad många djur gör efter en uppjagad händelse.

”När vi skakar på kroppen minskar vi utsöndringen av stresshormonet kortisol”

2. KÄNN NÄRVARON
Slut dina ögon och känn fötterna mot marken. Ta ett djupt andetag och känn hur din kropp känns just nu. Vagga kroppen lite fram och tillbaka, som om du vore ett träd som mjukt svajar i vinden. Använd dina sinnen närvarande, ett i taget, med fortsatt slutna ögon. Känn luften mot huden. Lyssna, vilket är det högsta och det lägsta ljudet du kan höra i skogen? För uppmärksamheten till luktsinnet, vad kan du uppfatta? Slutligen, med ögonen fortsatt slutna, vrid kroppen långsamt ett varv och stanna i den riktning som känns bra. Öppna ögonen och ta in naturen.

”Att öva sinnesnärvaro stänger av autopiloten och nya vägar öppnar sig.”

3. LÅNGSAMHETENS LOV

Gå långsamt, nästan smygande genom skogen. Känn hela foten när du sätter ned den på marken. Om du vill stanna till och iaktta vilken rytm skogen har. Vilken takt har småkrypen, fåglarna, trädens grenar i vinden. Vad mer kan du uppfatta? Innan du avlutar ditt skogsbad – skänk skogens ekosystem en tacksamhetens tanke för att den tagit emot dig och givit dig lugn och ro.

”Kör inte över dig själv, stanna upp och upptäck din egen rytm.”


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand