2017-06-22 09:20Bloggpost

LUGN- OCH RO SKOLAN: Bli en medveten mobilanvändare

null

Det är knappt tio år sedan användandet av Smartphones slog igenom på bred front. Idag är det för de flesta en självklarhet att mer eller mindre ständigt ha med sig sin smarta telefon. Fördelarna är uppenbara, men många har också uppmärksammat de konsekvenser en allt för uppkopplad tillvaro kan få för hälsa och välbefinnande. Här får du tips hur du kan blir en mer medveten mobilanvändare.

Bli en medveten mobilanvändare! Det kommer att ge dig mer tid, ökad kreativitet och större frihet i vardagen. Och kanske viktigast av allt - mer glädje och nära kontakt med andra människor.

BLI MEDVETEN

För att bli medveten om ditt mobilanvändande kan du ställa dig följande frågor:

  • Vad använder du din mobil till och vad känns viktigt för dig?
  • Använder du den för framför allt att arbeta ifrån och/eller som förströelse.
  • Fråga gärna din omgivning hur de uppfattar ditt mobilanvändande?

Vill de t ex ha mer av din totala närvaro. För mycket tid med mobilen får oss att delvis existera utanför oss själva, istället för att vara här och nu med våra nära, i vår intuition och i vår kropp.

Sätt gränser för dig själv. När, var och hur mycket ska du använda mobilen per dag?

Det går att jämföra med att ha en skål godis fram för dig. I konkurrens med mer utmanande uppgifter vill hjärnan gärna ha det som ger den snabbaste belöningen. När vi hellre väljer att kolla mail och statusuppdateringar får hjärnan en kick av belöningsämnet dopamin. Samma ämne som frisätts när vi t ex äter godis eller har sex.

VÅGA HA LITE SMÅTRÅKIGT

Att vänta på bussen, stå i kön till kassan eller invänta en vän på stan. Många plockar upp mobilen så fort det blir ett tomrum av aktivitet. Vissa forskare hävdar att mer eller mindre ständig uppkoppling går ut över vår kreativitet och den tid för eftertanke som uppstår när vi inte har något särskilt att göra. Vissa använder mobilen även på möten, föreläsningar eller med vänner så fort stimulansen från omgivningen till upplevs som tillräcklig.

 3 TIPS!

  1. Stäng av mobilen 15 – 30 minuter varje timme under den del av dagen du använder den. Vänj dig sedan vid längre och längre perioder utan avbrott av mobilen.
  2. Undvik även att använda den 1-2 timmar innan du ska sova och precis när du vaknat. Använder du den som väckarklocka, köp en riktig. Det blå skärmljuset väcker hjärnan och gör det svårare för dig att sova djupt med den nödvändiga återhämtningen. 
  3. Skaffa en vanlig armbandsklocka så du inte behöver kolla klockan på mobilen och bli frestad att dras in i andra saker som faktiskt kan vänta.


Om Yasuragi Hasseludden AB

Yasuragi erbjuder japanskt bad med tvagning och heta källor ute såväl som inne, avslappnande massage och behandlingar samt energigivande behandlingar. Här finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil, 23 möteslokaler samt två restauranger där japansk och modern svensk mat serveras. Anläggningen drivs av Nordic Hotels & Resorts AB/AS, en del av Petter Stordalens Strawberry Hospitality Group. Yasuragi ligger i ett naturskönt område 20 minuter från Stockholms innerstad. Yasuragi öppnade 1997 och byggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima.


KONTAKTPERSON

Kersti Olophsdotter
Pressansvarig Yasuragi
Kersti Olophsdotter
Head of Brand